Napustili teritoriju međunarodnog aerodroma

Haftarove snage izgubile strateški važan položaj u Tripoliju

  • 08.04.2019. 14:41

Jedinice Libijske nacionalne armije napustile su teritoriju međunarodnog aerodroma Tripoli, prenosi "Sky News Arabia".

Televizija navodi da ovaj strateški položaj trenutno kontrolišu grupe odane Vladi nacionalnog jedinstva.

U nedjelju su provladine snage počele vazdušne napade na položaje Libijske nacionalne armije u oblastima, što je ntjetalo Haftarove snage da započnu vazdušnu vojnu operaciju. 

Lokalni izvori potvrdili su Sputnjiku da vojni avioni intenzivno lete iznad Tripolija, a dolaze iz naselja Vadi el Rabi koje je pod kontrolom Libijskih nacionalnih snaga.

U četvrtak 4. aprila je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se "oslobodio od terorista". Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije. 

Sa druge strane, premijer Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se, ukoliko bude potrebno, upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

U Libiji i dalje vlada dvovlašće - na istoku zasjeda izabrani Parlament, a u Tripoliju na zapadu, upravlja vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžom, formirana uz podršku UN i EU. Vlasti istočnog dijela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa komandantom Libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom, čija je vojska vodi dugotrajan rat sa militantima. Nacionalna naftna kompanija Libije objavila je neutralnost i sarađuje sa obje strane.

Тагови:
  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.