Generalni sekretar UN

Guteres: Proglasili smo rat koroni

  • 24.05.2021. 16:30

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je svijet u ratu protiv kovida 19, nakon što je u Indiji broj preminulih premašio 300.000.

Guteres je od vlada širom svijeta zatražio da primjenjuju ratnu logiku kako bi uklonili neravnopravnosti u odgovoru na pandemiju i upozorio da je kraj krize daleko uprkos ubrzanim programima vakcinacije u bogatijem dijelu svijeta.

"Ukoliko odmah ne reagujemo, suočićemo se sa situacijom u kojoj će bogate države da vakcinišu većinu svog stanovništva i pokrenuće privrede, dok će virus i dalje cirkulisati i mutirati u siromašnijim zemljama", naglasio je Guteres.

U Indiji su u proteklom periodu zabilježene teške situacije poput nestašice kiseonika u bolnicama i pretrpanosti krematorijuma.

Stručnjaci upozoravaju da je broj umrlih i zaraženih u Indiji mnogo veći od zvaničnog.

U Indiji je do sada protiv kovida 19 vakcinisano 200 miliona ljudi, ali stručnjaci smatraju da program imunizacije mora biti znatno ubrzan da bi se virus stavio pod kontrolu.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus je na konferenciji za novinare u Ženevi uz Guteresa izrazio želju da do septembra bude vakcinisano 10 odsto stanovništva svake države.

Тагови: