Spor oko kneževine Monako

Grof tuži Francusku zbog prevare

  • 13.08.2018. 21:26

Francuski aristokrata podnio je tužbu protiv Francuske u kojoj traži odštetu od 351 milion evra tvrdeći da je francuska država prevarila njegovu porodicu i onemogućila im da naslijede tron kneževine Monako.

Grof Lui de Kauzan (44) rekao je da je Francuska početkom 20. vijeka izmjenila propise nasljeđivanja kako bi onemogućila NJemačku da traži pravo na krunu. 

On je za list "Le parizijen" rekao da je za njegovu porodicu pitanje časti da ispravi ovo "lukavstvo".

Albert Drugi je vladajući knez Monaka iz dinastije Grimaldi. 

"Želim da istina izađe na vidjelo. Želim reparacije za nepravdu koju je Francuska nanijela mojoj porodici", rekao je on, ističući da je on u sporu sa Francuskom, a ne sa princom Albertom od Monaka, javlja Bi-Bi-Si. 

Kauzan, koji živi u Parizu, rekao je da je on direktni potomak Onorea Trećeg, koji je bio na čelu kneževine Monako od 1733. do 1793. godine. 

Kauzan tvrdi da je početkom 20. vijeka titula vladara kneževine Monako trebalo da pripadne njegovom njemačkom ogranku porodice Grimaldi, ali da je Francuska pred Prvi svjetski rat tako izmjenila zakone da je to onemogućila.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина