Formalna diplomatska nota

Grčka traži ratnu odštetu od Njemačke, oni poručili da je to davno završeno

17:39, 21.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Grčka će uputiti formalnu diplomatsku notu Njemačkoj sa zahtjevom za isplatu ratne odštete ili reparacija u iznosu od nekoliko milijardi evra, piše danas "Gardijan".

Zamjenik grčkog ministra spoljnih poslova Markos Bolaris kaže da je ovo otvoreno pitanje koje se mora riješiti. 

"Za ovakva pitanja postoji međunarodno pravosuđe. Njemačka može da kaže da je to riješeno, ali ono što se računa je međunarodno pravo", rekao je Bolaris za "Gardijan". 

Predstavnici njemačkih vlasti su u više navrata rekli da je pitanje ratne odštete davno završeno i riješeno. 

"Gardijan" podsjećan da je Grčka mnogo propatila u vrijeme okupacije nacističke NJemačke i snaga Adolfa Hitlera. 

Desetine hiljada stanovnika ubijeno je u odmazdama nakon što su Grci pružili herojski otpor Vermahtu, dok su cijela sela zbrisana u periodu od 1941. do 1944. godine. 

Do kraja okupacije od gladi je umrlo oko 300.000 ljudi, a jevrejska zajednica Grčke praktično je prestala da postoji. 

Grčki poslanici podržali su rezoluciju u kojoj se poziva Vlada da formalno traži od NJemačke odštetu u iznosu od 300 milijardi evra, nakon debate o rezultatima parlamentarne istrage njemačke okupacije. 

Prema ovom izvještaju, njemački okupatori su na ime takozvanog okupacionog zajma uzeli iz grčke Centralne banke 1943. godine rezerve zlata kojima su finansirane njemačke vojne kampanje u sjevernoj Africi. 

Grčka traži još 288 milijardi evra za sve što je u ovoj zemlji uništeno tokom rata. 

NJemački zvaničnici su u više navrata naveli da je odšteta plaćena prema bilateralnom sporazumu 1960. godine i to u iznosu od 115 miliona tadašnjih njemačkih maraka. 

Međutim, Sia Anagnostopuku, ministar koji predvodi kampanju za isplatu naknade, rekla je da je ta odšteta bila neadekvatna. 

Ona je podsjetila da je Holandija primila mnogo veću sumu iako je imala neuporedivo manje žrtava nacista u odnosu na Grčku.