"Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova i neće promijeniti stav"

  • 14.04.2021.09:52

Stav Grčke da ne priznaje nezavisnost Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen, izjavio je ambasador Grčke u Srbiji Jorgos Ðakofotakis.

On je tako pokomentarisao očekivanja analitičara spoljne politike Dejvid Filipsa i Danijela Servera da će Grčka promijeniti stav i verovatno priznati Kosovo.

"U principu ne komentarišemo mišljenja analitičara, Grčki stav o nepriznavanju Kosova je dobro poznat i ostaje nepromijenjen", navodi se u pisanom odgovoru Ðakofotakis koji je Tanjugu prosledila njegova pres služba.

Filips i Danijel Server izjavili za su za RTV Dukađini da ne očekuju da će pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo promijenti svoje stavove, osim Grčke.

"Grčka će vrlo vjerovatno priznati Kosovo. Zid koji je stvoren time što pet zemalja nije priznalo Kosovo uskoro će početi da se ruši, kada Grčka ili neka druga zemlja odluči da prizna Kosovo", rekao je Filips.

Filips i Server takođe smatraju da bi stavove pet zemalja članica EU trebalo vidjeti poslije okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Tagovi: