Vanredna situacija

Gori Atina: Do sada 54 mrtvih, 150 povrijeđenih VIDEO

  • 24.07.2018. 07:37

Prema najnovjim informacijama koje se pojavljuju gotovo svakih par minuta, bilans stradalih u stravičnim požarima u Grčkoj popeo se na 54, kada su vatrogasci našli novu grupu stradalih. Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela.

"Nažalost, pronašli smo 26 ugljenisanih tela, između dve kuće u mestu Argira Akti", izjavio je Nikos Ekonomopulos, president Grčkog Crvenog krsta za državnu televiziju.

"Tela su pronađena na obali, 15 metara od obale. Policijske snage su blokirale oblast. Ovi ljudi su najvjerovatnije pokušali da pobjegnu do obale, ali ih je vatra blokirala", rekao je fotograf agencije ANA.

Prethodno su u požarima koji su izbili u ponedeljak stradale 24 osobe, tako da je broj žrtava u požarima kod Atine povećan na 50, navodi agencija Frans pres.

Većina žrtava u Grčkoj stradala je zarobljena u vatri posebno oko mjesta Mati, oko 40 kilometara sjeveroistočno od Atine, izjavio je rano jutros portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najvjerovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bježeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju sapsioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posjetu BiH. Proglašena je vanredna situacija.

U Atini gore tri šumska požara. Podstaknuti jakim vjetrom promjenljivog smjera oni stvaraju vatreni pojas u zapadnom i sjeveroistočnom dijelu grada.Uz to, temperatura vazduha podigla se na 40 stepeni Celzijusovih.

Prvi požar koji je izbio juče prije podne u borovoj šumi iznad ljetovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu.

Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren dio od gotovo 20 kilometara na dva autoputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada.

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mjesta Kalamos. 

Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara. Predstavnik službe za vanredne situacije rekao je da je jedna osoba nastradala kod Rafine, sjeveroistočno od Atine. Iz te službe je saopšteno da je 25 povrijeđenih odvedeno u bolnicu, a da je među njima četvoro teško povrijeđeno. 

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.