Vladimir Zelinski ima najveću podršku

Glumac i komičar bi mogao doći na čelo Ukrajine

  • 08.03.2019. 12:58

Na čelo Ukrajine prvih dana aprila mogao bi doći glumac - komičar Vladimir Zelinski, koji, prema posljednjim anketama, ima najveću podršku u biračkom tijelu ispred Julije Timošenko i sadašnjeg lidera Petra Porošenka. 

Izborni dan 31. marta mogo bi da označi kraj Porošenkovog mandata, dok je Julija Timošenko, nekadašnji premijer, bila već viđena na novoj funkciji, ali je Zelinski i nju pretekao. 

U pokušaju da vrati povjerenje birača Timošenkova je načinila bizaran potez koji je nasmijao čak i njene pristalice - obavezala se da će vratiti Krim i Donbas u Ukrajinu, mada nije objasnila kako. 

Ali, Ukrajinci, ipak, vole komičare. Rejting Vladimira Zelinskog to najbolje pokazuje. Zelinski je poznat i u Rusiji u kojoj je igrao u nizu filmova i serija. 

On je podržao Majdan, nove ukrajinske vlasti, te napade na Donbas. 

Kada je počeo da ismijava ruske političare i Ruse kao narod tokom nastupa pred ukrajinskim vojnicima, ruski producenti su stopirali seriju koju je snimao. 

Naime, rad na sedmoj sezoni popularne i komercijalno uspješne rusko-ukrajinske televizijske serije "Svati" bio je zamrznut. Neki mediji su izvijestili da je razlog bio politički nesporazum između Zelenskog i ruskih glumaca. 

Finansijski organi Rusije počeli su da preispituju njegovo poslovanje, kao i poslovanje još nekih ukrajnskih kulturnjaka. Od tada Zelinski je ublažio svoju retoriku i postao "čovjek kompromisa". 

Ukrajincima umornim od rata, finansijskih malverzacija, korupmirane politike i sve većeg siromaštva Zelenski izgleda kao normalniji i realniji od ostatka političke scene. 

Zelenski se protivio namjeri sigurnosnih službi Kijeva da zabrane ulazak ruskim kulturnjacima u Ukrajinu i kritikovao namjeru Službe bezbjednosti Ukrajine da zabrani seriju "Svati". 

On poručuje da sukob u Donbasu treba riješiti u dijalogu sa Rusijom. 

"Rat ili vojna akcija je isključena. Moramo pitati Ruse šta žele i zašto su došli i napraviti popis. Treba napravite popis onoga što želimo mi i oni i to uporediti. Negdje u sredini ćemo se složiti" - poručuje Zelinski i objašnjava: 

"U svakom slučaju, nešto će se morati dati, ali treba pitati ljude putem referenduma ili putem interneta kako sve treba ispasti i šta ćemo tačno dati". 

On smatra da "država ima jedan jezik - ukrajinski, ali da nema potrebe razbijati čovjeka /misli na Ruse koji žive u Ukrajini/, jer je to evolucijski proces". 

"Ne bismo trebali spaliti one koji govore druge jezike, kao što se nekad spaljivao ukrajinski", smatra Zelenski. 

Ukrajnski glumac, sada ozbiljan kandidat u izbornoj trci, smatra da treba uzimati kredite od MMF-a. 

"Potrebno je uzeti `sve u kasici`. A vraćanje? To dolazi poslije. Potrebno je raspravljati i o uslovima koj su za nas drugačiji od drugih zemalja", vjeruje on. 

Zelinski smatra da umjesto srušenih spomenika Vladimiru Iliču Lenjinu, treba staviti spomenike ljudima iz kulture koje svi jednako vole, poput Mihaila Bulgakov ili Nikolaja Gogolja, mada su ruski pisci. 

"Ali, jedan spomenik Lenjinu mora biti ostavljen, kao podsjetnik na to koliko ljudi sahranio", stav je Zelinskog. 

On nije za ulazak u EU i NATO po svaku cijenu. 

"Nikad ne idem u posjetu ako me ne pozovu, a za sada nismo pozvani...Treba se dogovoriti sa desetak različitih zemalja o vojnom partnerstvu i tako potražiti pomoć", stav je Zelinskog. 

On sebe smatra liberalom i želi da Ukrajina bude vrlo slobodna zemlja. 

"Najbolji način da se zaštitite jeste dovođenje velikih stranih ulagača. Ko će nas napasti ako su tu predstavnici arapskog svijeta, Kine, Amerike...", ističe Zelinski. 

Ukrajinski mediji navode da Zelenski ima vojsku obožavalaca. Drugi birači koji nisu očarani Zelinskim samtraju da je on, ako ništa drugo, bolje rješenje od Porošenka i Timošenkove. 

Ipak, nema odgovora kako će se Zelinski, ako pobijedi, ponašati prema otvorenim pitanjima Ukrajine i Rusije - hoće li se saglasiti sa odlaskom Krima u zamjenu za ostanak Donbasa u Ukrajini? Šta će biti sa kontrolom Azovskog mora itd, navodi ukrajinski tv kanal "Gordon". 

Zelinski je enigma za mnoge političke analitičare. Pojavio se naglo i mnogi vjeruju da je on dio nekog projekta i namjere da se zaustve Porošenko i Timošenkova, ali nije savim jasno ko stoji iza svega i koji su krajnji ciljevi, zaključuju analitičari.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.