Inicijativa će i u nacionalnu skupštinu

Francuzi preispituju stav o Kosovu, pokrenuta peticija za povlačenje priznanja

  • 13.05.2019. 09:38

Trinaest zemalja je promijenilo odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, pa zašto ne bi i Francuska, kaže istoričar Aleksi Trud.

Trud je jedan od pokretača peticije u Francuskoj za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova. On najavljuje i pokretanje te inicijative u nacionalnoj skupštini.

"To bi bilo vrlo dobro u cilju rješavanja cjelokupne situacije u regionu zapadnog Balkana. Јasno je da ovako ne može da se dode do rješenja. Suštinska autonomija za Kosovo bi omogućila da se ubrzaju pregovori i prijem cijelog regiona u EU", rekao je Trud.

U suprotnom, pokrenuće se pitanje BiH i Sjeverne Makedonije što, kako dodaje, nikome nije u interesu.

Tekst peticije je samo u jednom danu potpisalo više od 1.500 ljudi, a cilj organizatora iz "Kolektiva za mir na Kosovu" kojem predsjedava Trud, jeste da do početka jula i nastavka razgovora o budućnosti KiM u Јelisejskoj palati bude prikupljeno 100.000 potpisa i da se istovremeno pokrene velika nacionalna debata, pišu Novosti.

"Želimo da se prije 1. jula i dolaska predsjednika Aleksandra Vučića u Parizu održi rasprava u nacionalnoj skupštini Francuske o Kosovu. Već smo u kontaktu s određenim političarima kojima ćemo predati peticiju. U planu je da oni s njom izađu pred Komisiju za spoljne poslove parlamenta", rekao je on.

Trud vjeruje da bi to moglo da promijeni situaciju navodeći da u Francuskoj nije bilo debate oko priznavanja Kosova.

"Nikola Sarkozi je to sam odlučio jedne nedjelje uveče, 17. februara 2008. godine, uz zdušnu podršku svog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera. Ovo je prilika da se konačno o tome povede rasprava. Tim prije, što je nekoliko skupštinskih misija u posljednje vrijeme podnijelo alarmantne izvještaje o stanju ljudskih prava i sveukupno situaciji na Kosovu", istakao je Trud.

On je najavio da će sljedeće nedjelje imati kampanju u francuskim medijima, kao i da su poslije evropskih izbora potpise obećali i mnogobrojni poslanici, regionalni savjetnici, partijski zvaničnici.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.