Francuski vojnici u pismu najavili "građanski rat". Rečeno im je da napuste vojsku

  • 12.05.2021. 15:24

Načelnik generalštaba francuske vojske pozvao je grupu vojnika koja je u otvorenom pismu prije dva dana upozorila na rizik od "građanskog rata" u Francuskoj da napuste oružane snage.

"Najrazumniji potez je svakako da napuste instituciju kako bi slobodno mogli izražavati svoje ideje i uvjerenja", napisao je general Francois Lecountre u pismu vojnom osoblju, koje ne sadrži prijetnju sankcijama.

U pismu objavljenom na internet stranici desničarskog časopisa Valeur Actuelles vojnici upozoravaju na moguće izbijanje nemira zbog "ustupaka" predsjednika Emanuela Makrona islamizmu.

Pismo vojnika uslijedilo nakon pisma penzionisanih generala

To pismo, koje su potpisali mahom mladi vojnici, još uvijek u aktivnoj službi, uslijedilo je nakon pisma koje su prošli mjesec potpisali uglavnom penzionisani generali, nakon čega je ministrica obrane Florence Parly tada rekla da će oni biti kažnjeni zbog toga što su prekršili zakon koji rezervistima ili aktivnim pripadnicima vojske zabranjuje javno izražavanje mišljenja o religiji i politici.

Potpisnici pisma opisuju sebe kao vojnike mlađe generacije koji su služili u Avganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

Takozvana "generacija vatre" je, između ostalih, služila i u bezbjednosnoj operaciji Sentinelle unutar Francuske, pokrenutoj poslije niza napada džihadista 2015. godine.

Pismo podržalo 75.000 ljudi

"Stavili su na raspolaganje svoje živote kako bi uništili islamizam, kojem ste dali ustupke na našem tlu", napisali su vojnici u otvorenom pismu, koje je potom dobilo veliku podršku javnosti.

Na internetskoj stranici časopisa svoje potpise podrške spomenutom pismu stavilo je do juče 75.000 ljudi.

U dramatično intoniranom pismu aktivni pripadnici oružanih snaga upozoravaju na to da će politika "popuštanja" rezultirati kaosom koji će zahtijevati "intervenciju naših drugova u opasnoj misiji kako bi se zaštitile naše civilizacijske vrijednosti".

Pisali o "hordama iz predgrađa"

Izostanak djelovanja protiv "hordi iz predgrađa", aluzija na pretežito migrantske četvrti koje okružuju francuske gradove, i ostalih grupa koje "preziru našu zemlju, kulturu i tradiciju" dovešće do "građanskog rata" i na hiljade smrti, upozorili su potpisnici novog pisma.

Za neke vjerske zajednice "Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje", ističu potpisnici.

Lecointre pak podsjeća da su "unazad nekoliko posljednjih tjedana pripadnici oružanih snaga uvelike prekršili obavezu diskrecije".

Kazao je da su potpisnici pisma, "kako bi obranili svoja osobna uvjerenja", uvukli vojsku u političke rasprave, kojih se moraju kloniti.

"Svaki vojnik uživa slobodu mišljenja, ali mora nedvosmisleno razlikovati svoju građansku dužnost od vojne", poručio je general Lwcointre.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.