Neplaćen prekovremeni rad

Francuski policajci u štrajku

  • 19.12.2018. 15:00

Francuski policajci u srijedu su protestovali zbog neplaćenih prekovremenih radnih sati na pasoškim kontrolama, stvarajući na terminalu aerodroma Čarls De Gol duge redovi među putnicima.

Prefektura aerodromske policije saopštila je da je današnji prekid rada trenutno pogodio samo terminal 1 i da su odgođene provjere putnih dokumenata na još dva terminala zbog velikog broja putnika na njima.

Odgode policijskog rada na aerodromu došle su u vrijeme kada je policijski sindikat Alliance pozvao policajce širom Francuske da se bave samo hitnim slučajevima, u jeku pregovora s ministarstvom unutarnjih poslova oko obeštećenja nakon višesedmičnih aktivnosti na suzbijanju protesta pokreta "žutih prsluka".

Protest je izazvan prijedlogom reza budžeta nacionalne policije vrijednim 62 miliona eura, koji bi trebao odobriti parlament u četvrtak.

Alliance je pozvao na Twitteru i Facebooku da 19. decembar bude "crni dan za policiju" , tražeći od policajaca da ostanu u policijskim stanicama i da odgovaraju samo na hitne pozive. Drugi policijski sindikat, UNSA, saopštio je da će njegovi članovi pružati samo minimalne usluge i zatražio je sastanak s predsjednikom Makronom.

Francuska vlada jučer je obećala da će dati bonus od 300 evra policajcima koji su kontrolirali proteste "žutih prsluka" koji su počeli prošlog mjeseca i paralizovali su život u francuskoj prijestonici.

Protesti 'žutih prsluka', nazvanih po fluorescentnim sigurnosnim prslucima koje francuski vozači moraju nositi, počeli su prošlog mjeseca zbog povećanja cijena goriva. Oni su se otada preobratili u masovni izljev nezadovoljstva u kome su učestvovali ljudi bez posla i vlasnici malih firmi.

Sindikat UNSA zaprijetio je da će imitirati proteste 'žutih prsluka' i da će demonstranti okupirati gradske zaobilaznice ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima, prenosi AFP.

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок