Naknadna žrtva NATO bombi

Francuski kapetan umro od posljedica radioaktivnog osiromašenog uranijuma sa Kosova

  • 03.06.2020. 08:33

Francuski sud je priznao da je žandarmerijski kapetan Anri Frikono preminuo od posljedica radioaktivnog osiromašenog uranijuma kojem je bio izložen tokom misije na Kosovu i Metohiji, a njegova udovica Loret Frikono dobila je ovih dana pravo da se ime njenog supruga konačno upiše na listu zaslužnih koji su dali život za svoju zemlju.

Borbu Frikonoove supruge da se priznaju uzroci njegove smrti, poznati francuski nedeljnik "Marijan" opisao je kao "bitku obične građanke protiv zaslepljene etatističke mašine".

- Rak francuskog žandarma, poslatog na Kosovo poslije bombardovanja NATO, pripisan je radioaktivnosti osiromašenog uranijuma iz projektila snaga koalicije koji su korišćeni protiv Srba 1999. - piše ovaj list.

Loret Frikono je vodila proces protiv Ministarstva vojske četiri godine pred sudom, da bi konačno uspjela da dokaže razlog smrti njenog muža.

- Imala sam sreću da me je podržala ekspert koji radi u Evropskom sudu i zbog toga smo dobili proces - poručila je Frikono, koju je zastupala sudija Veronik Raše Darfej iz Nanta. - Željela bih, iako mi to nije bio cilj na početku, da ljudi postanu svjesni da ima onih koji su umrli od raka, a da nikad nisu saznali razloge.

Ona je pozvala francusko Ministarstvo vojske i Žandarmeriju da "pokažu uljudnost i ne primoravaju porodice da idu u sudske procese, misleći da će odustati jer nemaju dovoljno dokaza".

Anri Frikono je u Kosovskoj Mitrovici u sastavu Kfora boravio šest mjeseci tokom 2000. godine u okviru istražne jedinice, prenio je magazin "Glas žandarma", koji je i objavio da će ime preminulog žandarma biti uvršteno među zaslužne žrtve. Revija piše da je tokom boravka na Kosovu bio smješten u bivšoj srpskoj kasarni koja je prethodno bila bombardovana.

Loret Frikono ističe da je njen suprug bolove u nozi počeo da osjeća godinu dana prije smrti.

- Ispostavilo se da mu je bilo zahvaćeno cijelo tijelo i da je za njega već bilo kasno. Umro je u mukama - potresna je ispovijest udovice.

"Glas žandarma" takođe naglašava da su njenu sudsku borbu podržali Nacionalno profesionalno udruženje vojnika žandarmerije i Nacionalna unija penzionisanih žandarma. Loret Frikono je, takođe, dobila i pravo na penziju, koju su joj prethodno odbili Ministarstvo vojske i Sud za vojne penzije u Renu.

Ime Anrija Frikonoa biće upisano na velikom spomeniku stradalim Francuzima u spoljnim akcijama, koji je prošle godine inaugurisao predsjednik Emanuel Makron u parku Andre Sitroen u pariskom 15. arondismanu. Takođe, njegovo ime biće uklesano i na spomenicima u mjestima Lokmarijake i Sabl d'Olon, gdje je živio i gdje je rođen.

STRADALI I ITALIJANI

Uticaj osiromašenog uranijuma i oboljevanje vojnika iz sastava međunarodnih snaga dvije decenije teme su i u Italiji. Više stotina pripadnika misije na KiM po povratku kući oboljelo je od malignih bolesti, a procjenjuje se da je od posljedica karcinoma više od 350 njih umrlo. Da postoji veza između izlaganja osiromašenom uranijumu na KiM i malignih bolesti, utvrdila je istražna komisija italijanskog parlamenta, a isti zaključak u presudama imali su i italijanski sudovi, koji su presuđivali po tužbama porodica umrlih vojnika za naknadu štete.