Francuska: Vlasti zatvaraju vrtiće, škole i univerzitete

  • 12.03.2020. 21:36

Francuska će od sljedeće sedmice zatvoriti sve vrtiće, škole i univerzitete, u pokušaju da se zaustavi širenje virusa korona, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

On je rekao da je širenje zaraze virusom korona najveća zdravstvena kriza vijeka u Francuskoj.

Makron je pozvao poslodavce da dozvole zaposlenima da rade od kuće, a starijim i bolesnim osobama poručio da bi trebalo da ostanu kod kuće.

Međutim, predsjednik Francuske naglasio je da se neće odgađati lokalni izbori u zemlji, koji bi trebalo da se održe ovog vikenda.

Prema riječima francuskog predsjednika, država će na sebe preuzeti isplatu plata onima koji su prisiljeni da prestanu da rade, uz napomenu da preduzeća neće morati da plaćaju porez u martu.

Makron je istakao da mjere podrške ekonomiji na nivou Evrope, koje je predstavila Evropska centralna banka, nisu dovoljne, te da će sa evropskim partnerima raditi na mjerama ponovnog pokretanja ekonomije, "koliko god da košta".

Aludirajući na odluku predsjednika SAD Donalda Trampa da suspenduje putovanja ka SAD, Makron je naglasio da nacionalizam nije odgovor na virus.

Francuski predsjednik dodao je da "zaraza nema državljanstvo", te da će granice zatvoriti samo ukoliko to bude ključno, i to u koordinaciji sa ostatkom Evrope.