Odluka suda

Francuska ukinula ime Džihad zbog terorističkog značenja

  • 28.09.2019. 14:29

Francuski sud ukinuo je u petak ime Džihad (Jihad), koje je prije skoro godinu jedna majka dala svom djetetu, jer smatra da ima negativno značenje, prenose svjetske agencije.

Sud ne prihvata ovo ime jer smatra kako može štetiti djetetu i vjerovatno će mu stvarati probleme, precizirao je sud u Dijonu i naglasio kako vodi računa o najboljim interesima djeteta. 

"Ime Džihad ima negativno značenje, jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s Džahid (Jahid), koji na arapskom znači "napor" ili "hrabrost" i nije povezano s ratom", kažu sudije.

Podsjetimo, ova afera izbila je početkom novembra 2018. godine, kada se gradska uprava obratila sudu porodičnog prava kako bi se poništilo ime djeteta.  

"Iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu, a znači "sveta borba, sveti rat, rad, trud", dakle, može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima", objasnio je državni tužilac Dijona Eric Mathais. 

On je naglasio kako se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima. 

Majka dječačića je za regionalni list "Le Bien Public" izjavila kako će u slučaju negativne odluke suda promijeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u aprilu 2018. godine u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок