Bruno le Mer

Francuska rekla "ne" Trampu: Dosta nam je potčinjavanja

10:14, 29.03.2019.
Izvor: Srbija danas
Thumbnail
Francuska neće ispunjavati zahtjeve koje bi Vašington mogao da joj postavi u okviru eksteritorijalne primjene američkog zakona, izjavio je francuski ministar ekonomije i finansija Bruno le Mer u intervjuu listu "Figaro“.

"Naš politički suverenitet zavisi od tehnološkog suvereniteta. Francuska odbija da se potčinjava (Americi i Kini). Umesto toga, Evropa želi da bude lider", rekao je Le Mer.

Evropa, dodao je ministar, zna da SAD postaju "sve teži partner", dok se "kineski gigant" učvršćuje na međunarodnoj sceni. U vezi s tim, uvjeren je on, Evropa treba da se etablira kao "nezavisna, suverena sila koja štiti i investira u sopstvene tehnologije".

Kako bi odgovorila na izazove SAD i Kine u ekonomskoj sferi, Evropa treba da izgradi sopstvene ambiciozne planove u sferi proizvodnje i tehnološkog razvoja, dodao je ministar.

Ranije je predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio ideju formiranja evropske vojske, nezavisne od SAD. On je predložio formiranje Evropskog saveza za bezbjednost, revidiranje Šengenske zone, formiranje pogranične policije, otvaranje evropske kancelarije za davanje azila i agencije za zaštitu demokratije.