Nastavlja se negodovanje Pariza

Francuska otkazala sastanak s Britanijom zbog spora oko nuklearnih podmornica

  • Извор: Кликс
  • 20.09.2021. 08:12

Francuska ministarka odbrane otkazala je razgovore sa svojim kolegom iz Velike Britanije usljed sukoba izazvanog novim bezbjednosnim sporazumom između Britanije, SAD i Australije.

Zvanični Pariz je negodovao nakon što je Australija potpisala AUKUS pakt za izgradnju podmornica na nuklearni pogon, povlačeći pritom veliki ugovor s Francuskom.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da Francuska nema razloga za brigu oko dogovora, prenosi "BBC".

Ali, sastanak Florens Parli s britanskim ministrom odbrane Benom Valasom u Londonu ove sedmice je prekinut.

Lord Rikets, bivši britanski ambasador u Francuskoj koji je trebao biti kopredsjedavajući dvodnevnih razgovora, potvrdio je da je sastanak "odgođen za kasniji datum".

Sporazum AUKUS sklopljen prošle sedmice, na koji se naširoko gleda kao na pokušaj suprotstavljanja kineskom uticaju u spornom Južnom kineskom moru, okončao je sporazum vrijedan 37 milijardi dolara koji je Australija 2016. potpisala za Francusku za izgradnju 12 konvencionalnih podmornica.

Sporazum o podmornicama Francuskoj donosi neke teške istine, a AUKUS-ov pakt mogao bi signalizovati promjenu odnosa snaga u azijsko-pacifičkom području.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian opisao je to kao "nož u leđa" koji predstavlja "neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".

Francuski predsjednik Emanuel Makron naredio je opoziv francuskih ambasadora u Vašingtonu i Kanberri.

Govoreći na letu za Njujork, gdje će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, Džonson je rekao da Francuska ne treba "brinuti" o savezu, insistirajući na tome da su anglo-francuski odnosi "neiskorjenjivi".

Premijer je rekao da Britanija i Francuska imaju "vrlo prijateljske odnose", za koje je rekao da su od "velikog značaja".

"Naša ljubav prema Francuskoj je neizbrisiva", rekao je novinarima.

"Aukus ni na koji način nije zamišljen kao nulti iznos, niti za isključivanje. To nije nešto zbog čega bi iko trebao brinuti, a posebno ne naši francuski prijatelji", dodao je.

Džonsonu se na putovanju pridružuje nova ministarka spoljnih poslova Liz Trus, koja je u članku za "Sunday Telegraph" pokrenula vlastitu odbranu sporazuma.

Trus je rekla da je sporazum pokazao spremnost Velike Britanije da bude "tvrde glave" u odbrani svojih interesa i da ima potencijal za otvaranje stotina novih kvalifikovanih radnih mjesta.

U međuvremenu, Australija je branila odustajanje od sporazuma sa Francuskom u korist AUKUS pakta.

Premijer Skot Morison odbacio je optužbe da je Australija lagala, rekavši da je Francuska trebala biti svjesna da je spremna prekršiti sporazum.

"Na kraju, ovo je bila odluka o tome hoće li podmornice koje su se gradile, po velikoj cijeni za australijske poreskne obveznike, moći raditi posao koji smo trebali obaviti kad su otišli u službu i naš strateški sud zasnovan na najboljem mogućem obavještajnom i obrambenom savjetu bio je da neće", rekao je Morison.

Sporazum znači da će Australija postati tek sedma država na svijetu koja upravlja podmornicama na nuklearni pogon.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина