Francuska: Od večeras na snazi policijski čas

  • 16.01.2021. 18:19

U Francuskoj je večeras od 18.00 časova na snazi policijski čas, uveden kako bi se suzbilo širenje virusa korona, posebno novi, prenosiviji soj.

Policijski čas trajaće od 18.00 do 6.00 časova, a premijer Žan Kastes je rekao da će ovaj režim trajati najmanje 15 dana.

Osim toga, od ponedjeljka, 18. januara, svako ko dolazi u Francusku iz zemalja van EU moraće da pokaže negativan test na virus korona i moraće u izolaciju na sedam dana.

"Ove mjere su neophodne imajući u vidu situaciju. Mi smo možda u relativno boljoj situaciji u odnosu na zemlje u okruženju, ali zbog cijele situacije i pojave novog soja virusa moramo da budemo posebno oprezni", rekao je premijer Žan Kastes.

Policijski čas je ranije u većem dijelu zemlje počinjao od 20.00 časova, ali je sada pomjeren od 18.00.

Virus je do sada u Francuskoj odnio oko 70.000 života, što je sedmi najgori bilans u svijetu, a Vlada je posebno zabrinuta zbog nove prenosivije varijante, koja je prvi put detektovana u Britaniji.

Broj zaraženih na dnevnom nivou je stalno oko 20.000, ali raste broj prijema u bolnice i na odjeljenja intenzivne njege.

Reno Pijaro, epidemiolog u bolnici u Parizu, rekao je da će policijski čas imati veoma malo efekta na suzbijanje novog soja virusa, koji će dominirati u narednih šest sedmica, te smatra kako je neizbježna nova blokada.

Vlada je kritikovana zbog sporog odgovora što se tiče vakcinacije.