Oštro po džepu

Francuska kaznila Gugl" sa 50 miliona evra

  • 21.01.2019. 20:06

Francusko tijelo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta "Gugl" na rekordnu kaznu od 50 miliona evra.

Kako se navodi, oštra novčana sankcija je zbog nedovoljno transparentnog obavještavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima, saopštilo je to tijelo.

Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je kaznilo neku veliku svjetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka, koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine. 

Prema novim propisima kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svjetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU. 

Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori "Gugl" nalog i koristi svoj uređaj. 

Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni ali te informacije nisu lako dostupne i raspoređene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda. 

Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocijenio da Gugl ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

Тагови: