Sirija 

Francuska i Belgija spremaju napad hemijskim oružjem

22:04, 29.03.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Ilegalne oružane grupe u bezbjednosnoj zoni Idlib na sjeverozapadu Sirije planiraju da upotrijebe toksine protiv civila i da za to okrive rusku i sirijsku vojsku, izjavio je šef ruskog Centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji Viktor Kupšičin.

On je rekao da je Centar došao do podataka o tome da ilegalne oružane grupe koje su aktivne u zoni planiraju provokaciju u kojoj će za korišćenje otrovnih supstanci protiv civila okriviti Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije i snage koje podržavaju sirijskog predsjednika Bašara el Asada. 

Kupšičin je upozorio da su predstavnici belgijskih tajnih službi u periodu od 14. do 27 marta snimili ruske vazdušne napade na skladišta municije militanata i da taj video-snimak žele da iskoriste kao dokaz o navodnom napadu hemijskim oružjem ruske vojske u sjeverozapadnoj Siriji i da im u organizovanju same provokacije pomažu predstavnici tajnih službi iz Francuske, javio je "Sputnjik".

"U Idlib su stigli predstavnici francuskih i belgijskih tajnih službi. Pod njihovim nadzorom održan je sastanak sa komandantima terorističkih grupa `Hajat tarir el šam` i `Huras el din`, kao i sa predstavnicima pseudohumanitarne organizacije `Bijeli šljemovi`", kaže Kupčišin. 

On je izjavio i to da su prisutni na sastanku razgovarali o organizovanju snimanja lažnih kadrova, te da su za snimak izdvojena novčana sredstva u isnosu od 100 dolara po učesniku. 

Kupčišin je naglasio da je Centar pozvao lidere oružanih militantnih grupa da prestanu sa vršenjem oružanih provokacija i da krenu putem mirnog rješenja za sukobe u područjima koja su pod njihovom kontrolom.