Fotografija obezglavljenog tijela kruži internetom: Ovo je nastavnik kojem je učenik odrubio glavu

16:11, 17.10.2020.
Francuski učitelj kojeg je juče obezglavio 18-godišnji islamistički terorista zbog pokazivanja karikatura proroka Muhameda na času identifikovan je kao Samuel Pati, prenio je “Dejli mejl”.

Pati (47) je primao prijetnje nakon što je prije desetak dana otvorio diskusiju oko karikatura na temu slobode govora i izražavanja. Njega je u predgrađu Pariza Konflan Sent Onoren ubio Abulah A. iz Čečenije. Muslimanski roditelji su se razbjesneli jer je Pati odlučio da prikaže karikature proroka Muhameda u razredu, nazivajući ga “siledžijom” u snimku koji je džamija dijelila nekoliko dana prije nego što je učitelj ubijen.

“Dejli mejl” navodi da je Pati pozvao muslimanske učenike da napuste učionicu prije nego što je pokazao karikature koje je prije pet godina objavio magazin “Šarli Ebdo”, što je dovelo do terorističkog napada u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Otac jednog 13-godišnjeg učenika rekao je da je Pati pozvao muslimanske učenike da izađu kako ne bi nikoga uvrijedio karikaturama, međutim jedan učenik je zaostao i kasnije prenio roditeljima šta je vidio, prenosi Blic. Roditelji su podnijeli žalbu i održali sastanak s Patijem i školskim zvaničnicima.

Brahim Čnina, čija je kćerka bila na času, rekao je da je Pati “siledžija” na snimku objavljenom na “Tviteru”, tražeći od zajednice da se žali na njegovo ponašanje.

"Prije nego što je pokazao slike Pati je zatražio od muslimanske djece da napuste razred jer ima nešto šokantno da pokaže. Koja je poruka koju je on želio da pošalje toj djeci? Zašto se učitelj istorije ovako ponaša pred 13-godišnjacima?" upitao je Čnina.

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je “islamistički teroristički napad”. Ministar obrazovanja Žan Mišel Blanker sastaće se sa predstavnicima nastavnika i roditelja i očekuje se da će nakon toga objaviti poruku solidarnosti.

U toku je i istraga “tvita” na kojem je objavljena fotografija glave ubijenog nastavnika. Nalog je otad ugašen, a nije poznato da li je napadač objavio jezivu sliku, zajedno sa pretnjama Makronu koji se tu naziva “vođom nevjernika”.

U međuvremenu se pojavio i snimak pokušaja hapšenja napadača, koji je rezultirao njegovim ubistvom.