Australija

Formiran "mega požar" i potpuno je van kontrole

  • 06.12.2019. 10:06

Nekoliko požara, zbog jakog vjetra, spojilo se u "mega požar", koji bukti sjeverno od Sidneja i u potpunosti je van kontrole, prenosi AFP.

Lokalni zvaničnici su saopštili da vatrogasci ne mogu da ga kotrolišu.

Šef vatrogasne službe Novog južnog Velsa saopštio je da se, prema prognozama vatrogasaca, osam velikih požara faktički spojilo, i da je forimran, kako ga vatrogasci nazivaju "mega požar".

Taj požar zahvatio je 300.000 hekatara i bukti na svega sat vožnje od najvežeg australijskog grada Sidneja, koji je već obavijen toksičnim dimom.

Vatrogasci su nemoćni, mogu samo da evakuišu stanovništvo koje je na putu "mega požara" i te da se nadaju povoljnim vremenskim uslovima, jer sada duva veoma jak vjetar, a temperaturre su preko 40 stepeni.

Zkupno u Australiji je skoro 150 požara

Od početka izbijanja požara u novembru, poginule su najmanje četiri osobe, uništeno više od 680 domova, a osim u Novom Južnom Velsu, požari i dalje gore u državama Viktorija, Južna Australija i Kvinslend.

Vlasti su, međutim, naročito zabrinute zbog osam požara u okolini Sidneja, gdje živi pet miliona ljudi, kaže načelnik vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Fisimons, prenosi Rojters.

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja, poljoprivredna imanja u cijelom regionu", rekao je Fisimons novinarima.

On je objasnio da se nekoliko požara sjeverozapadno od grada spojilo i stvorilo veliki front plamena čije širenje je potpomognuto suvim toplim vjetrom.

Zbog zagađenja vazduha, australijske sportske federacije preporučile su klubovima odlaganja mečeva, a sportistima da ne treniraju na otvorenom.

Pročitajte još: 

ATV saznaje imena devet pripadnika ISIL-a koji će biti uhapšeni po dolasku u BiH

Lažna medicinska sestra Veronika Pecolaj pronađena mrtva

Veljko Ražnatović diplomirao u Banjaluci

Pucali na prostorije poslovnice Sberbanke

Bolna četiri mjeseca udovca i djece nakon smrti porodilje Danijele: "Gdje je mama? Što nije došla kući?":

Ginekolog prodavao bebe: Novorođenče dao za luksuzni automobil!

Policija ubila osumnjičene za grupno silovanje

Stravična nesreća: Prevrnuo se autobus, poginulo 13 osoba

Četiri osobe ubijene nakon policijske potjere, neki stradali slučajno

Državljanin BiH u Njemačkoj pucao na policiji, jedan ranjen