Poslanik Zelene stranke

Foglauer: Blajburg je ustaška propaganda, a ne komemoracija

  • 14.06.2020. 09:12

Poslanik Zelene stranke Olga Foglauer, koja je u austrijskom parlamentu pokrenula inicijativu da se trajno zabrane godišnja okupljanja kod Blajburga, izjavila je da im je ključni argument to da se tu radi o ustaškoj propagandi, a ne o komemoraciji.

Foglauerova je naglasila da su se Zeleni angažovali da se napravi ozbiljan politički pritisak za trajnu zabranu Blajburga i da je sada na nadležnim organima da preispitaju sve zakonske mogućnosti da ustaška okupljanja na tom mjestu zauvjek postanu prošlost.

Ona je navela da u njenoj zemlji i širom Evrope ima dosta prostora za istorijsko osvješćivanje kada je riječ o progonima i masovnom ubijanju Srba, Jevreja i Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te da taj zadatak moraju da preuzmu oni koji ne pristaju na nepravdu.

"Upravo su te strahote u koncentracionom logoru Jasenovac, koje ne priznaju i koje poriču učesnici skupova u Blajburgu nedovoljno prisutne u austrijskoj svijesti", rekla je Foglauer za Večernje novosti.

Namjera im je, pojasnila je, da se stavi tačka na takozvane komemoracije jer ih ustaše zloupotrebljavaju za samopromociju i veličanje sopstvenih principa.

"Osim toga, ove skupove hrvatske stranke koriste kao poligon za političku propagandu. Iz istorije moramo izvlačiti pouke. Ne možemo stavljati glavu pod pjesak i tako bježati od sopstvene odgovornosti", rekla je Foglauer i napomenula da se njena stranka godinama zalaže za zabrane okupljanja sa fašističko-revizionističkim tendencijama.

Rok da parlament Austrije odgovori na zahtjev parlamentarnih stranaka, kojima se jedino nije priključila desničarska Slobodarska partija (FPO) je 25. jul.