Veliki pad podrške

Fijasko saveznika Angele Merkel

  • 15.10.2018. 09:03

Konzervativni saveznici njemačkog kancelara Angele Merkel i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije /SPD/ doživjeli su veliki pad podrške na regionalnim izborima u Bavarskoj.

Vladajuća Hrišćansko socijalna unija /CSU/ izgubila je apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu u Minhenu, a podrška joj je opala za više od 10 odsto, na 37,2 odsto, navodi se u preliminarnim rezultatima objavljenim rano jutros, poslije prebrojavanja svih glasova. 

Konzervativna CSU imala je apsolutnu većinu u Bavarskoj od 1966. godine. Podrška SPD-u prepolovljena je na 9,7 odsto, prenijela je agencija DPA. 

Zeleni su sada druga najjača stranka u regionalnom parlamentu sa 17,5 odsto glasova, što predstavlja rast za oko 10 odsto, a desno orijentisani populisti iz Alternative za NJemačku /AfD/ dobili su 10,2 odsto glasova i ušli u parlament u prvom pokušaju. 

Slobodni glasači osvojili su 11,6 odsto glasova, a Slobodne demokrate /FPD/, koje podržavaju otvoreno tržište, prešle su cenzus sa 5,1 odsto. Ultraljevičarska LJevica ostala je ispod cenzusa sa 3,5 odsto glasova. 

U novom parlamentu od 205 poslanika CSU će imati 85 mandata, Zeleni 38, Slobodni glasači 27, AfD 22, SPD 22 i FDP 11. 

Tvrd stav lidera CSU Horsta Zehofera prema imigraciji dovela je savez Merkeline Hrišćansko demokratske unije i CSU na ivicu kolapsa ranije ove godine, a glasanje u Bavarskoj doživljeno je kao referendum o Zehoferovo ulozi u nacionalnoj politici. 

Zehofer obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova na državnom nivou. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.