"Očajnički potezi očajnih neprijatelja"

FBI tvrdi da Iran i Rusija pokušavaju da utiču na američke izbore

  • 22.10.2020. 08:42

Iran i Rusija prikupili su podatke američkih glasača kako bi uticali na predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Drzavama, saopštio je danas FBI, dodajući da je Teheran odgovoran za slanje prijetećih i-mejlova demokratskim biračima.

Direktor Nacionalne obavještajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej rekli su na konferenciji za novinare da će SAD odgovoriti svakoj zemlji koja pokuša da se umiješa u izbore, prenosi AP.

Retklif je precizirao da je cilj iranskih "lažnih mejlova", koje je navodno poslala krajnje desna grupa pristalica Donalda Trampa Ponosni momci, da se izazove nemir i nanese šteta aktuelnom predsjedniku, prenosi BBC.

Dodao je da bi podaci mogli da budu iskorišćeni kako bi se registrovanim glasačima prenijela pogrešna poruka za koje se pošiljaoci nadaju da će posijati konfuziju i haos i podriti povjerenje u američku demokratiju.

Retklif je rekao da nisu uoočene slične akcije Rusije, ali da su svjesni da i Moskva posjeduje informacije o glasačima.

"To su očajnički potezi očajnih neprijatelja", rekao je Retklif, prenosi AP.

Neuobičajena konferencija za novinare obavještajnih službi održana je manje od dvije nedjelje pred americke predsjedničke izbore, unakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili prijeteće mejlove, za koje se lažno tvrdilo da dolaze od grupe Ponosni momci, u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.

Vjeruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredijeljenost, kućnu i i-mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, za koje je glasanje poštom već počelo.

BBC ocjenjuje da je održavanje konferencije za novinare obavještajnih službi dokaz da je vlada zabrinuta zbog miješanja i kampanje širenja dezinformacija stranih država u predstojeće izbore.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.