Nacionalna bezbjednost

FBI pokrenuo istragu o Trampu

  • 12.01.2019. 08:50

Američki Federalni istražni biro pokrenuo je istragu o predsjedniku Donaldu Trampu, nakon što je on otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija.

Američki Federalni istražni biro je u danima nakon Komijevog otpuštanja pokrenuo istragu o tome da li je Tramp radio s Rusijom protiv američkih interesa, saznaje Njujork tajms od svojih izvora.

Kontraobavještajni istražitelji su tokom istrage radili na procjeni da li je Tramp prijetnja po nacionalnu bezbjednost i da li je namjerno radio s Rusijom ili je došlo do "slučajnog" uticaja zvanične Moskve, prenosi AP.

Izvori Njujork tajmsa tvrde da su neki od najviših bezbjednosnih zvaničnika bili veoma sumnjičavi oko Trampovih veza s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, međutim, tada nisu pokrenuli istragu jer se razmatralo kako pristupiti "tako osjetljivoj i važnoj istrazi".

Istraga je konačno pokrenuta pošto je Tramp otpustio Komija, navodeći razloge povezane sa istragom o mogućem ruskom mešanju u američke predsjedničke izbore.

U istraživanju Njujork tajmsa ne navodi se da li ova istraga o Trampu i dalje traje sa kontraobavještajnog stanovišta. Specijalni istražitelj Robert Maler i dalje radi na istrazi o mogućem ruskom miješanju.

Trampov advoka Rudi Đulijani rekao je listu da nije imao nikakva saznanja o istrazi o Trampu koja je pokrenuta prije godinu i po dana, a da smatra da "nisu pronašli ništa".

Bijela kuća već je reagovala na tvrdnje izvora Njujork tajmsa, nazvavši ih "apsurdnim".

"Za razliku od predsjednika Baraka Obame, koji je dozvolio Rusiji i drugim stranim protivnicima da 'guraju' SAD, predsjednik Tramp zapravo ima čvrst stav prema Rusiji", rekla je portparolka Bijele kuće Sara Senders, prenosi AP.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.