Evropska unija

Evropski parlament traži suspendovanje pregovora sa Ankarom

  • 13.03.2019. 21:10

Poslanici Evropskog parlamenta izjasnili su se da bi EU trebalo da formalno suspenduje pregovore sa Ankarom o pristupanju Turske Uniji, zbog narušavanja ljudskih prava u toj zemlji.

Tokom glasanja u Evropskom parlamentu 370 poslanika glasalo je za suspendovanje pregovora, dok je protiv takve odluke bilo njih 109, uz 143 člana Parlamenta koji su bili uzdržani. 

Članovi parlamenta podržali su zvanično zamrzavanje procesa pristupanja Turske EU, za koji tvrde da će ugroziti finansije Unije. 

Glasanje u Evropskom parlamentu nije obavezujuće, a posljednju riječ u vezi sa suspenzijom imaće vlade članica EU. 

Poslanik holandskog lijevog centra Kati Piri izjavila je u Strazburu da je "realnost Turske da se u zatvoru provede 17 mjeseci, bez saznanja za šta je neko optužen". 

Ona je turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana optužila za "lov na vještice protiv njegovih kritičara", aludirajući na ono što EU naziva kažnjavanjem neslaganja, kolapsom nezavisnog pravosuđa i kretanjem ka autoritarnosti, što je suprotno demokratskim vrijednostima i slobodi govora. 

Ankara je glasanje odbacila kao beznačajno, a portparol vladajuće "Stranke pravde i razvoja" Omer Čelik nazvao je glasanje "bezvrijednim, nevažećim i nepouzdanim". 

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je od Evropskog parlamenta očekivalo objektivne odluke i usvajanje konstruktivnog stava procesu pristupanja Turske EU.
 

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.