Brisel

Evropski ministri u utorak o politici proširenja

  • 17.11.2019. 18:43

Ministri EU razgovaraće na sastanku Savjeta opštih poslova u utorak, 19. novembra u Briselu o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji.

Iz Savjeta EU poručuju da će prvi put biti razmotren i francuski prijedlog o reformi politike proširenja, ali da se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka.

"Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku regionu", navode iz Savjeta i dodaje da bi to trebalo da bude tek prvi korak ka obnavljanju politike proširenja, ali i povjerenja među članicama EU i zemljama sa Zapadnog Balkana.

Francuska je prošle nedjelje zemljama članicama dostavila na razmatranje "prijedlog za diskusiju" u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU, prenosi Tanjug.

Pošto je u oktobru blokirala otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširanje.

U Briselu napominju da je francuski prijedlog "predmet za diskusiju", a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.

U Savjetu EU smatraju da se lideri EU neće konkretnije vratiti pitanju politike proširenje prije Evropskog samita sljedeće godine.

Iz finskog predsjedavanja Savjetom EU navode da je u pitanju "tranzicioni" trenutak za EU institucije i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko zemlje članice to zatraže, izradi novu metodologiju politike proširenja.

Cilj je da sve bude dogovoreno i precizirano do proljeća 2020. godina kako bi se pokrenuli pristupni pregovori sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom, odnosno obnovilo međusobno poverenje i partnerstvo na Samitu EU-Zapadni Balkan planiranom za maj 2020. godine u Zagrebu.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.