Evropske zemlje počinju sa ublažavanjem mjera

  • 27.04.2020. 08:13

Neke zemlje od danas će oslabiti restriktivne mjere uvedene zbog epidemije novog virusa korona.

Najznačajnije popuštanje stupa na snagu u Češkoj. Već prošlog petka Vlada je dozvolila građanima da putuju u inostranstvo, uključujući i za odmore, kao i slobodno kretanje građana van kuće, ali u grupama koje ne prelaze više od deset ljudi.

Prema novom rasporedu mjera za slabljenja karantina, 27. aprila mogu se otvoroti prodavnice i uslužna preduzeća sa prodajnom površinom do 2,5 hiljade kvadratnih metara, kao i fitnes centri, biblioteke i zoološki vrtovi (osim zatvorenih prostorija), a mogu se nastaviti i bogosluženja u crkvama.

Vlada Hrvatske takođe je predstavila plan za postepenu obnovu privrede i javnog života zemlje od 27. aprila. Prema trostepenom planu kabineta, prvo bi trebalo da se otvore prodavnice, a zatim će se u maju - junu postepeno obnoviti međugradski i međunarodni prevoz i započeti rad obrazovnih i zdravstvenih ustanova, sportskih i kulturnih centara.

U Švajcarskoj će ukidanje zabrana vezanih za virus korona takođe biti sprovedeno u tri faze, od kojih će se tokom prve, od 27. aprila, biti otvorene medicinske ordinacije opšte prakse, stomatološke ordinacije, saloni ljepote, saloni za masažu, perionice za automobile i prodavnice kućnih potrepština.

Postepeno ukidanje ograničenja zbog virusa korona u Grčkoj će trajati 63 dana, a plan će se revidirati u zavisnosti od razvoja pandemije, saopštila je televizija ANT1. Očekuje se da će grčki premijer Kirijakos Micotakis objaviti detalje početkom nedjelje tokom svog televizijskog obraćanja. Pretpostavlja se da će od 27. aprila početi da rade neke državne službe. Otvaraju se hipotekarne službe, prekršajni sudovi i prvostepeni sudovi.

Gruzijska Vlada takođe namjerava da započne sa ukidanjem ograničenja 27. aprila. Između ostalog, od ponedeljka će u potpunosti biti dozvoljeno kretanje automobila, taksija, trgovina putem interneta (i na veliko i na malo), biće dozvoljen rad servisa za isporuku svih proizvoda i pijaca na otvorenom.

Restriktivne mjere u Španiji su među najstrožijima u Evropi. Stanovnici imaju pravo da izađu iz svojih kuća samo u izuzetnim slučajevima: da kupe hranu, lijekove, odu u bolnicu, pomognu ljudima koji se ne mogu sami da izađu, dođu na posao, prošetaju psa u neposrednoj blizini kuće. Španski premijer Pedro Sančez objavio je da namerjava da traži od parlamenta produženje vanredne situacije do 9. maja, ali od 27. aprila djeca mlađa od 14 godina moći će da napuste kuću kako bi otišla u šetnju.

Pandemija virusa korona

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik virus korona (patogen Kovid - 19).

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona Kovid - 19 za pandemiju.

Prema posljednjim podacima u svijetu je zabilježeno više od 2,99 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 207.000 ljudi.

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије