Sve zbog povlačenja Amerike iz Avganistana

Evropska unija na nogama, stiže novi talas izbjeglica?

  • 29.01.2019. 17:04

Evropska uniija je podijeljena i nije riješila izbjegličku krizu, a novi talas izbjeglica prijeti iz Avganistana.

Iz Avganistana Amerikanci poslije 17 godina rata i više hiljada svojih poginulih vojnika, povlače trupe pošto su postigli nagodbu sa talibanima o prelaznoj vlasti i sporazum sa vladom u Kabulu koju podržava Zapad.

Neki vladajući krugovi i mediji u EU smatraju da je prijetnja novog talasa izbjeglica sasvim realna, jer ne vide kako bi se vlasti u Kabulu, koje su uz podršku desetina hiljada zapadnih vojnika i troškovima od 46 milijardi dolara godišnje podržavali Amerikanci i NATO, mogle izboriti s talibanima koji kontrolišu značajan dio Avganistana.

Izaslanici Vašingtona su od talibana zahtijevali ono što je za Ameriku i Zapad ključno - da po odlasku zapadnih trupa Avganistan neće ponovo postati leglo i stjecište svjetskog islamskog terorizma.

Talibani, koji su podržavali Alkaidu na čelu s Osamom bin Ladenom, ali su sad u zavađi posebno s Islamskom državom, Amerikancima su dali takvo "čvrsto obećanje".

Evropski mediji su veoma skeptični u održivost ove nagodbe i njemački list Frankfurter algemajne cajtung, pored ostalih, upozorava da "ako je Vašington saglasan da trupe povuče na temelju maglovitog obećanja talibana da neće više podržavati strane teroriste, onda je to jako malo".

Taj list predočava da će Avganistan bez unutrašnjeg pomirenja ostati nestabilan, dok posljedice u vidu stalnog talasa izbjeglica neće pogoditi Ameriku, već Evropu.

Već odavno se i privatno i javno u zapadnim i NATO krugovima nagovještavalo da rat u Avganistanu jednostavno ne može da se dobije.

Sad svi zaključuju da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa, saglasno svojoj doktrini o povlačenju iz vojnih intervencija po svijetu, "presjekla" i ponudila konačnu nagodbu talibanima.

Neki komentatori i analitičari smatraju da Amerikanci ne samo Avganistan, već i cijelo to svjetsko geostrateško područje ostavljaju u velikoj nestabilnosti, i ističu, da Tramp želi da izvuče politički kapital uoči predsjedničkih izbora u Americi 2020, jer time biračima dokazuje da drži obećanje da će američke vojnike vratiti kući.

Holandski dnevnik Telegraf sumorno zaključuje da odlazak Amerikanaca i NATO iz Avganistana znači da to što "Tramp želi povlačenje što brže... prijeti novim talasom terora".

Obećanje talibana nemaju nikakvu vrijednost za narod Avganistana

Telegraf ocjenjuje da talibani, koji su sklopili sporazum s Amerikancima, bez učešća vlade u Kabulu koju ne priznaju, mogu brzo preuzeti potpunu vlast i ponovo zavesti stroge islamske zakone. "A njihovo obećanje da neće dozvoliti vršljanje stranih terorista nema nikakvu vrijednost za narod Avganistana i velika je neizvjesnost za ostatak svijeta", dodaje holandski list.

Američki analitički portal Vorondroks je ocijenio da su "plahovitost Trampa uz potpuno nepoznavanje tamošnjeg regiona i njegovi potezi doveli do gubljenja položaja na bojnom polju, žrtava među avganistanskim civilima, oslabili savez Amerike s aNATO, smanjili međunarodni pritisak na Pakistan", zaleđe talibana, koji su "otud postali još nepopustljiviji".

Ričard Has, predsjednik uticajnog američkog Savjeta za međunarodne odnose, stavlja do znanja da je nemoguća vojna pobjeda avganistanske vlade i njenih američkih i NATO partnera, a da poslije povlačenja vlasti i vojska i policija Kabula nemaju nikakvih izgleda da poraze talibane.

U zemlji prijeti haos jer, zaključuje američki analitičar, vladine trupe niti su jedinstvene, niti disciplinovane i profesionalne da bi mogle da se uhvate u koštac sa talibanima koji imaju visok moral i ciljeve, a uživaju i nemalu podršku u zemlji i Pakistanu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.