U slučaju Bregzita bez dogovora

Evropska komisija precizira mjere za razlaz sa Londonom

  • 05.09.2019. 08:08

Evropska komisija je izdala saopštenje kojim je uputila poziv građanima i preduzećima iz EU da se pripreme za izlazak Velike Britanije 31. oktobra.

Ove mjere predostrožnosti, objavljene u podne, izdate su za slučaj "bregzita" bez dogovora, što u Briselu ocjenjuju kao sve izvjesniju opciju.

Naglašeno je da će, u slučaju izlaska bez dogovora, za Veliku Britaniju istog trenutka prestati da se primjenjuje ukupno zakonodavstvo EU. Ujedinjeno Kraljevsto će postati treća zemlja, bez ikakvih prelaznih aranžmana koji su predviđeni sporazumom o povlačenju. U Briselu su naglasili da će to za građane i preduzeća prouzrokovati ozbiljne teškoće, kao i da može da ima ozbiljne negativne posljedice na ekonomiju, mnogo teže u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u državama članicama EU.

Da bi se izbjegao haos, Evropska komisija je predložila da se produže vanredne mjere u tri glavne oblasti, saobraćaju, ribolovu i budžetu. One bi trebalo da važe od 31. jula sljedeće godine u kopnenom saobraćaju i 24. oktobra 2020. u vazdušnom saobraćaju. Ribari iz EU i Ujedinjenog Kraljevstva moći će da zadrže pristup vodama druge strane u 2020, dok će korisnici iz Velike Britanije i dalje moći da učestvuju u programima koji se finansiraju iz budžeta EU i primaju finansijska sredstva do kraja 2020, ukoliko London uplati razrezane doprinose i omogući sprovođenje propisanih revizija i kontrola.

EK je predložila da evropski fondovi solidarnosti budu dostupni za podršku preduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora naročito da utiče. Takođe, poljoprivrednicima će biti dostupni svi postojeći instrumenti podrške.

U dokumentu se takođe naglašava da EK i Irska i dalje sarađuju u cilju zaštite cjelovitosti unutrašnjeg tržišta i izbjegavanja tvrde granice. Ističe se da je zaštitni mehanizam predviđen Sporazumom o izlasku jedino utvrđeno rješenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak i osigurava poštovanje međunarodnih obaveza.