Dramatično upozorenje stručnjaka

Evropi prijete poplave, glad i nove pandemije

  • Izvor: RTS
  • 19.07.2021.17:14

Evropi prijete suše, poplave, glad, nove epidemije i požari, zaključci su istraživanja iz Brisela.

Fizičar i novinar koji prati nauku Slobodan Bubnjević kaže za RTS da su Evropljani, posebno u ovom dijelu kontinenta gdje se nalazi Srbija, navikli na jednu vrstu komfora i da Evropa sada postaje manje "gostoljubivo" mjesto. Кatastrofalan uticaj klimatskih promjena mogao se vidjeti ovih dana na području Evrope. Njemačku i Belgiju pogodile su istorijske poplave koje su odnijele oko 180 života, a stotine ljudi se vode kao nestali.

"Evropi prijete suše, poplave, glad i nove epidemije. Sjever Evrope će se boriti sa poplavama i požarima, jug će pustošiti suše", zaključci su istraživanja briselskog Politika sa više od 100 naučnih radova.

Bubnjević je rekao da su stanovnici Evrope, posebno u ovom dijelu gdje se mi nalazimo, navikli na jednu vrstu komfora u odnosu na prirodu, da nas ona ovdje ne uznemirava na način na koji se to dešava u drugim dijelovima svijeta, koji su manje "gostoljubivi" od Evrope.

"Кlimatski modeli, prema posljednjim izvještajima, pokazuju da Evropi zaista prijete ekstremi. To znači da ako je suša, ona će biti mnogo gora nego u prošlosti, ili ako pada kiša, ona pada mnogo intenzivnije, kao što smo sada svjedoci. Toplotnih talasa, kojih je bilo u Beogradu nula ili jedan, sada će biti tri", naveo je Bubnjević.

Prema njegovim riječima, mi smo navikli da se reke podižu do izvjesnog nivoa i infrastrukturu smo prilagodili tome, ali sada to više ne važi i Evropa postaje malo manje "gostoljubiva".

"Međutim, to je potpuno neuporedivo sa onim što mogu da očekuju stanovnici nekih drugih dijelova svijeta, gdje će podizanje nivoa mora potpuno uništiti određene lokalitete i gradove. U odnosu na to, ono što nas čeka nije tako dramatično", istakao je Bubnjević.

Dodao je da ono što smo u vrijeme pandemije naučili: ako neki grad na drugom dijelu planete tone u more, to će se bez ikakve sumnje preliti i na naše živote.

"Svijet je tako globalno povezan da jedna daleka katastrofa više nije izolovana, ona će svakako uticati na naše živote", zaključio je Bubnjević.

FOTO: TANJUG/AP PHOTO/VALERIE GACHE/HARALD TITTEL/DPA/MONDO/PETAR STOJANOVIĆ/UROŠ ARSIĆ
Tagovi: