Viktor Orban

Evropi je potrebna nova komisija za migrantska pitanja

  • 28.08.2018. 21:12

Evropi je potrebna nova Evropska komisija koja će da se zalaže za zaštitu granica i zaustavljanje migracije, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Salvinijem u Milanu pohvalio italijanskog ministra kao "prvog višerangiranog zvaničnika mediteranskih zemalja Evrope koji je dokazao da se može zaustaviti i migracija preko mora". 

"Bezbjednost Evrope zavisi od Salvinijevog uspjeha", rekao je Orban. 

Salvini je istakao da bi Francuska trebalo da pokaže veću "solidarnost i saosjećanje" prema migrantima i da prekine politiku vraćanja ljudi koji pokušavaju da u uđu preko graničnog prelaza u blizini italijanskog grada Ventimilja. 

"Francuski predsjednik Emanuel Makron prvi treba da pokaže solidarnost i saosjećanje, otvaranjem granice kod Ventimilje", rekao je Salvini. 

Italijanski ministar potvrdio je da su u toku pregovori sa NJemačkom i da je blizu postizanje dogovora u vezi sa migrantima koji kroz Italiju dolaze do njemačke granice. 

"Važna stvar za Italiju je da razmjena bude `na nuli`, što znači da smo spremni da prihvatimo nazad migrante dokle god druge zemlje prihvate isti broj migranata iz naše zemlje", kaže Salvini.