Još dvije zemlje u crvenoj zoni!

Evropa u paklu korone: Bilježe se crni rekordi, evo kako sada izgleda karta epidemiološkog stanja

  • 23.10.2020. 08:27

Na karti epidemiološkog stanja u Evropi koju svake nedjelje priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterijuma za klasifikovanje zemalja: procenat novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana i procenat pozitivnih testova, u zavisnosti da li su viši ili niži od četiri odsto.

U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narandžastoj zoni, prenosi portal Indeks.

Finska i Grčka, većinom zelene prošle sedmice, sada su uglavnom u narandžastom, a isti status su zadržale Njemačka, Švedska, Danska, Kipar i tri baltičke zemlje.

Sve druge zemlje, među kojima su i Francuska, Španija, Poljska, Rumunija i Portugal su u crvenoj zoni.

Italija i Austrija, koje su do sada bile u narandžastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2.435 novozaraženih u jednom danu.

Italija je u posljednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je novi rekord od početka epidemije Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Njemačka, koja ima blizu 9.900 umrlih zabilježila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord.

U Irskoj u želji da "propisno proslave Božić", kako je rekao premijer Majkl Martin, u srijedu su na snagu stupile najstorže mjere u Evropi. Cijelo stanovništvo je u karantinu šest nedjelja, sve prodavnice koje nisu nužne su zatvorene, ali su škole otvorene.

Vels je od petka u dvonedjeljnom karantinu. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih, 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 miliona Engleza, a pabovi i restorani su zatvoreni u Sjevernoj Irskoj.

U Francuskoj je dijagnostikovano 41.622 slučajeva u 24 sata, 15.000 više nego u srijedu, što je novi rekord.

Kontinent je u četvrtak prešao osam miliona slučajeva i 256.000 umrlih, navodi portal pozivajući se na podatke agencije Frans pres.

Karta koju je izradio ECDC obuhvata 27 zemalja Evropske unije, Veliku Britaniju i članice evropskog ekonomskog prostora, poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

"Procenat zarazenih, popunjenost bolnica ali i smrtnost povećavaju se u cijeloj Evropi", upozorila je u četvrtak direktor ECDC Andrea Amon u razgovoru za Bi-Bi-Si i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

Karta koju je EU uvela početkom oktobra, trebalo bi da omogući bolje usklađivanje preporuka.

Тагови: