Uklanjanje sadržaja

Evropa steže obruč oko Fejsbuka, određuju svoja pravila

  • 04.10.2019. 15:56

Pojedinačne evropske zemlje mogu da narede Fejsbuku da ukloni sadržaj za korisnike širom svijeta, odlučio je Vrhovni sud Evropske unije.

Sud je presudio nakon što je austrijska političarka Eva Glavišnig tužila Fejsbuk u svojoj matičnoj zemlji da ukloni vijest za koju je tvrdila da je lažna i uvredljiva i da se može vidjeti globalno. Korisnik je podijelio vijest na internetu vezano za njenu podršku izbjeglicama koja je imala njenu sliku.

Zemlje članice će od sada moći da prisile platformu da ukloni ili blokira govor mržnje ili lažni i nelegalni sadržaj širom svijeta.

Odluka Evropskog suda pravde, na koju se ne može žaliti, doživljava se kao poraz Fejsbuka i sličnih onlajn platformi, jer povećava pritisak na njih da nadgledaju ono što se pojavljuje na mreži.

Fejsbuk je rekao da presuda predstavlja prijetnju po slobodu izražavanja.

"Ova odluka poništava princip da jedna država nema pravo da nameće svoje zakone o govoru drugoj", navedeno je u saopštenju kompanije.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.