Saopštio komesar za energetiku

Evropa ima dovoljno gasa za zimu

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2021. 11:16

Zemlje Evropske unije imaju dovoljno gasa u skladištima za predstojeću zimu, ali rast cijene ovog energenta ukazuje na potrebu da se brzo pređe na obnovljive izvore i izvrši reforma tržišta gasa u EU, izjavila je komesar za energetiku evropskog bloka Kadri Simson.

- Popunjenost podzemnih skladišta gasa širom Evrope je 75 odsto. Ovaj nivo je niži od desetogodišnjeg prosjeka, ali je adekvatan da pokrije potrebe preko zime - rekla je Simsonova u Evropskom parlamentu.

Ona je u debati o rastu cijena koji pogađa najsiromašnije građane EU i investicione planove kompanija, što prijeti da uspori ekonomski oporavak, najavila da će do kraja godine predstaviti plan o reformi tržišta gasa.

Јedna od ideja, koju je predložila Španija, jeste da EU kupi gas zajedno da bi iskoristila prednost zajedničkog tržišta od 450 miliona potrošača i napravila strateške rezerve gasa EU. Simsonova je istakla da vrijedi analizirati ideju o zajedničkoj kupovini i skladištenju gasa.

Ona je dodala da je dugoročni odgovor na više cijene gasa povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i da bi kratkoročno države EU mogle da pruže ciljanu podršku potrošačima kroz direktne isplate onima koji su najugroženiji energetskim siromaštvom, smanjenjem energetskih taksi i prebacivanjem troškova na opšte poreze.

Vlade bi mogle da iskoriste dio novca od prodaje dozvola za emisije ugljen-dioksida prema Trgovinskom sistemu za emisije, izjavila je Simsonova i dodala da je potrebno da vlade istovremeno spriječe spekulacije na tržištu energentima.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.