Migrantsak kriza

EU daje po 2.000 evra migrantima u Grčkoj da se vrate kući

  • 12.03.2020. 20:36

EU će platiti po 2.000 evra svakom migrantu u prenapunjenim kampovima na grčkom ostrvima koji želi da se vrati u domovinu, izjavila je evropski komesar za unutrašnje poslove Jiva Johanson.

Ona je danas u Atini predstavila šemu plaćanja migrantima, koja je napravljena uz saglasnost Vlade Grčke.

Johansonova je naglasila da je šema privremena, da će trajati samo mjesec dana i da važi isključivo za migrante koji su na grčka ostrva stigli prije 1. januara.

Prema riječima Johansonove, 5.000 migranata ispunjava uslove za "dobrovoljan povratak", javio je "Sputnjik".

Stotine migranata i izbjeglica stiglo je ovog mjeseca na grčka ostrva blizu Turske, usljed čega su prihvatni centri pod dodatnim pritiskom.

U kampovima na ostrvima nalazi se skoro 42.000 azilanata, iako su ti kampovi predviđeni za smještaj do 6.000 ljudi.

Humanitarna agencija "LJekari bez granica", čiji članovi rade na grčkim ostrvima, saopštila je da se među migrantima nalazi oko 14.000 djece.

Johansonova je napomenula da se sedam država EU saglasilo da prihvati najmanje 1.600 djece migranata bez pratnje.

Većina migranata su Sirijci, koji bježe od građanskog rata u Siriji, ali među migrantima ima i državljana Avganistana, Pakistana i zemalja zapadne Afrike. Za sada nije poznato koliko njih ispunjava uslove za dobijanje statusa izbjeglice.

Humanitarne organizacije smatraju da je Sirija previše opasna za povratak izbjeglica, ali da se pojedine zemlje iz kojih dolaze migranti, kao što je Pakistan, smatraju bezbjednim.