Prije današnjeg incidenta

Erdoganovo obezbjeđene poznato po bahatosti, tukli i ljude u Vašingtonu

  • 08.07.2019. 18:26

Članovi osiguranja turskog predsjednika Erdogana, koji su se danas sukobili s pripadnicima Granične policije BiH, od ranije su poznati po bahatom ponašanju i nepoštivanju pravila i zakona države u kojih dolaze. Veliki incident napravili su i u Vašingtonu prije dvije godine kada su napali demonstrante.

Članovi Erdoganove bezbjednosti inače odbijaju da prođu potrebne kontrole i procedure, pa su i sto uradili i danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, ali je incident vrlo brzo riješen.

Incident po kojem ih pamti cijeli svijet dogodio se u maju 2017. godine kada su brutalno napali demonstrante koji su protestovali ispred rezidencije Turske u Vašingtonu kada je Erdogan došao u službenu posjetu SAD-u. Na snimcima je tada zabilježeno kako pripadnici bezbjednosti guraju, udarju nogama, rukama i predmetima demonstrante, ali i američku policiju koja ih je pokušavala spriječiti u tome.

Epilog tog incidenta je 11 povrijeđenih među kojima je jedan policijski službenik, a devet osoba je završilo u bolnici. Napadnuta su i dva agenta tajne službe SAD-a.

Članovi osiguranja turskog predsjednika pokazali su svoju bahatost i tokom 6. Kongresa Unije evropskih turskih demokrata koji je održan u sarajevskoj Zetri. 

Svi prisutni, uključujući i novinare prošli su rigorozne kontrole i pretrese, a medijskim radnicima oduzimane su eksterne baterije, punjači i sve ono za što su pripadnici osiguranja procijenili kao bezbjednosni rizik. Zanimljivo je i to da nisu htjeli odgovarati na pitanja, a medijskim radnicima iz BiH i Evrope su se obraćali isključivo na turskom jeziku.