Turska

Erdoganov tjelohranitelj izvršio samoubistvo

  • 16.03.2021.18:39

Policajac stacioniran u Upravi za predsjedničku zaštitu otkriven je u utorak mrtav u svom stanu, u onome što je presuđeno za samoubistvo, izvijestile su u utorak novine Kumhurijet.

Kolege policajca Mehmeta Ali Buluta otkrili su njegovo tijelo kada su otišli ​​u njegov stan da ga provjere nakon što se nije pojavio na poslu i kada mu je telefon isključen.

"Sigurno je najbolje da vrijeđate svoje osoblje, prijetite mu, otpuštate ga, ponižavate i pretvarate da su lažovi", rekao je Bulut u rukom napisanoj bilješci. „Svaki čovjek ima svoj ponos i nisam mogao da trpim te riječi.“

Predsjednikov tjelohranitelj citirao je dvije osobe sa inicijalima C.B. i A.O., rekavši: „Volio bih da ste se dobro ponašali prema svojim zaposlenima i pitali ih kako su.“

Žrtva je takođe rekla da ne želi da mu nadređeni prisustvuje sahrani, osim jednog šefa policije.

Zamjenik predsjednika glecne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Murat Bakan podnio je parlamentarni upit ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojluu da odgovori na pitanje koliko je policajaca izvršilo samoubistvo. Bakan je citirao još dvojicu policajaca, Halila Akaia i Etem Damdeviren, koji su izvršili samoubistvo u januaru, odnosno martu.

„Ova djeca, u najboljem redu svog života, žele da postanu policajci, a zatim izvrše samoubistvo. Šta ih gura da odustanu od sopstvenog života? ’“, Upitao je zamjenik obraćajući se Sojluu.

Bakan je rekao da su se u svim slučajevima policijskih samoubistava koja su do danas postala javna, policajci žalili na uznemiravanje nadređenih i pitali da li su istražena imena koja su policajci citirali u svojim samoubilačkim bilješkama.