U Crnom moru

Erdogan: Turska pronašla najveće zalihe prirodnog plina u svojoj istoriji

15:13, 21.08.2020.
Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska pronašla najveće zalihe prirodnog plina u svojoj istoriji, javlja Anadolija.

- Turska je u Crnom moru pronašla najveće zalihe prirodnog gasa u svojoj istoriji - kazao je Erdogan u obraćanju javnosti koje je ranije najavljeno.

Poručio je kako će Turska već 2023. godine početi koristiti plin iz Crnog mora.

- Naš brod za istraživanja "Fatih" otkrio je rezerve od 320 milijardi kubnih metara prirodnog plina tokom bušenja započetih 20. jula 2020. godine - dodao je Erdogan, napominjući da je energija vrlo ključan segment razvoja svake zemlje.

- Energija nije samo osnovni element razvoja nego je i od velikog značaja u uspostavljanju nacionalne nezavisnosti. Bog nam je otvorio vrata neviđenog bogatstva na sasvim drugom mjestu - rekao je turski predsjednik.

Naglasio je da sondažna i seizmička istraživanja koja vrši Turska ni u najmanjoj mjeri ne zavise o stranim elementima.

- Odlučni smo da iz temelja riješimo energetsko pitanje naše zemlje. Slične dobre vijesti očekujemo i iz Sredozemlja - kazao je Erdogan.

Istakao je takođe kako iza svih igara koje se odvijaju u istočnom Sredozemlju stoji i svađa oko podjele energetskih resursa.

- Nemamo pretenzije na bilo čija prava, ali nikome nećemo dozvoliti ni da ugrožava naša i tako nastavljamo putem ka našim ciljevima - rekao je predsjednik Turske.

Poručio je kako će njegova zemlja nastaviti sa istraživanjima sve dok ne postane država izvoznik energije.

- Za nas nema zaustavljanja i odmaranja dok ne postanemo neto izvoznik energije - kazao je Erdogan.