Turska ima i druge informacije i dokaze

Erdogan Rijadu: Objavite gdje je tijelo Kašogija!

14:02, 26.10.2018.
Izvor: RTS
Thumbnail
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Saudijsku Arabiju da objelodani lokaciju na kojoj se nalazi tijelo ubijenog novinara Džamala Kašogija, upozorivši da Turska ima više informacija o tom slučaju nego što je do sada objavila. U međuvremenu, Salah Kašogi, sin ubijenog novinara, stigao je iz Saudijske Arabije u SAD.

Redžep Tajip Erdogan je rekao da Rijad treba da objavi identitet "lokalnog kooperanta" koji je navodno preuzeo tijelo Kašogija od saudijskih agenata, pošto je novinar ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, prenosi Rojters.

Obraćajući se članovima svoje partije Pravda i razvoj u parlamentu, Erdogan je rekao da bi saudijski javni tužilac trebalo da se sastane sa istanbulskim tužiocem u nedelju, prenosi Rojters.

AP dodaje da je Erdogan rekao da Turska ima i druge "informacije i dokaze" o tome da su saudijski zvaničnici ubili Kašogija u konzulatu u Istanbulu i da će na kraju objaviti te informacije.

Sin ubijenog novinara Salah Kašogi je, u međuvremenu, stigao iz Saudijske Arabije u SAD, rekao je za Si-En-En izvor blizak njegovoj porodici. Salah Kašogi ima dvojno državljanstvo, američko i saudijsko, i do sada je imao zabranu da putuje.

Saudijski kralj Salman i prestolonasljednik Muhamed bin Salman primili su prije dva dana u palati u Rijadu Kašogijevog sina, koji je nakon tog susreta napustio Saudijsku Arabiju.

Saudijac Džamal Kašogi, kolumnista Vašington posta, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je insistirala više od dve nedelje da je on izašao iz konzulata, da bi na kraju priznala da je on ubijen.

Prva verzija bila je da je ubijen u tuči, da bi saudijski tužioci u četvrtak okarakterisali ubistvo Kašogija kao zločin s predumišljajem.