Izbori u Tuskoj

Erdogan proglasio pobjedu: Narod mi je povjerio dužnost predsjednika

  • 25.06.2018. 07:06

Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobjedu u prvom krugu na predsjedničkim izborima, na kojima je, prema još nezvaničnim rezultatima, osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima. Na parlamentarnim izborima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju preliminarni podaci. 

Izlaznost na vanrednim izborima je oko 87 odsto.

Na osnovu 95,1 odsto prebrojanih glasačkih listića na predsjedničkim izborima u Turskoj, Redžep Tajip Erdogan je osvojio 52,8 odsto glasova.

"Nacija mi je povjerila odovornost predsjedavanja i izvršne dužnosti", rekao je 64-godišnji Erdogan u govoru iz Istanbula, koji je prenosila televizija.

Erdogan je proglasio i pobjedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju parlamentarnu većinu u skupštini od 600 poslaničkih mjesta, prenosi AP.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci sjenku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspjeh", rekao je Erdogan.

Njegov glavni protivkandidat, predstavnik opozicione Republikanske narodne partije, Muharem Inče je prema posljednjim podacima osvojio 29,9 glasova, javljaju mediji.

Portparol Narodne republikanske partije Bilent Tezdžan tvrdi da je prerano proglasiti pobjedu Erdogana jer, kako navodi, glasovi iz najvećih gradova još nisu prebrojani.

Tezdžan je na konferenciji za novinare, pozivajući se na podatke te partije, rekao da će biti drugog kruga izbora, prenosi Rojters.

On tvrdi da je samo 39 odsto glasova prebrojano, a da je po tome Erdogan osvojio 51,7 odsto glasova na predsjedničkim izborima. 

Erdoganova stranka vodi, Kurdi u parlamentu 

Na izborima za turski parlament, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Njen saveznik – Stranka nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,28 odsto glasova, dok je glavna opoziciona Narodna republikanska partija osvojila 22,55 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzus od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

Izlaznost na parlamentarnim izborima iznosi 87 odsto, prenosi Rojters.

Glasanje na vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima završeno je u 17 sati po lokalnom vremenu.

U trci za predsjednika Turske se našlo šest kandidata - Dogu Perincek, Meral Akšener, Muharem Inče, Redžep Tajip Erdogan, Selahatin Demirtaš i Temel Karamolaoglu.

I predsjednik države i poslanici u parlamentu se biraju na mandat od pet godina.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora da osvoji natpolovičnu većinu glasova, a u slučaju da nijedan kandidat to ne ostvari, za 15 dana će biti održan drugi izborni krug, u koji bi išla dva kandidata sa najvišim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga.

Turski parlament će, u skladu sa zakonskim promenama, ubuduće imati 600 umjesto 550 poslanika.

Ovo su prvi izbori održani u vanrednom stanju, uvedenom nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016. kao i nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.