Formiranje "bezbjednosne zone"

Erdogan poručio: Možemo iznenada doći jedne noći

  • 01.10.2019. 17:33

Turska nema drugog izbora sem da sama reaguje zbog veoma malog napretka u naporima sa SAD za formiranje "bezbjednosne zone" na sjeveroistoku Sirije, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

"Možemo iznenada doći jedne noći", rekao je turski lider na otvaranju jesenjeg zasjedanja turskog parlamenta u Ankari, javlja "Anadolija"

"Istočno od Eufrata nismo postigli željene rezultate. Turska više ne može da izgubi nijedan dan po ovom pitanju. Nemamo drugog izbora osim da djelujemo samostalno. Planiramo da naselimo dva miliona ljudi u uspostavljenim bezbjednosnim zonama. Proračunali smo troškove i uložićemo napore za poboljšanje. Preduzećemo korake uskoro, pošto je region spašen od invazije terora", naglasio je Erdogan.

Poslije osmogodišnjeg rata u susjednoj Siriji, Ankara i Vašington su postigli saglasnost o uspostavljanju "bezbjednosne zone" duž granice duge 480 kilometara. Ankara traži da zona bude duboka 30 kilometara.

Prema planu Turske, do dva miliona sirijskih izbjeglica bilo bi smješteno u toj oblasti, u kojoj ne bi bilo pripadnika milicije sirijskih Kurda "Jedinice narodne zaštite" /JPG/, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Turska je u više navrata upozoravala da će preduzeti jednostranu vojnu akciju ukoliko postupci na terenu ne ispune njena očekivanja i da neće tolerisati pokušaje Vašingtona da izazove zastoj u procesu. Ankara je kao krajnji rok za reagovanje postavila kraj septembra.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок