Erdogan poručio Makronu: Još puno muka ćeš ti imati sa mnom

  • 12.09.2020. 16:42

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su neki koji znaju da je Turska važna zemlja na svaki mogući način pokušavali da uspostave kontrolu i upravljaju tom državom, ali da u tome nisu uspjeli.

Nema sumnje da su neki u noći 15. jula 2016. godine bili na istim pozicijama i čekali da kažu kako je puč uspio i kako su ‘naši momci opet uspjeli’. Ali, te noći smo vidjeli da kada narod ustane na noge, pučistima nisu tada od koristi ni tenkovi, topovi, oružje, ni mediji, a niti međunarodna podrška, rekao je Erdogan u obraćanju na simpoziju održanom u Istanbulu povodom 40. godišnjice puča koji se dogodio 12. septembra 1980. godine.

Naglasio je kako se svaki vojni udar izvodi kako bi se nadomjestio nedostatak i neuspjeh prethodnog.

– Trebamo znati da nijedan vojni udar ili pokušaj puča u Turskoj nije bio legitiman, narodni i naivan. Učinili su sve što je bilo u njihovoj moći kako bi nas udaljili od naših ciljeva i zadržali u začaranom krugu puča i tutorstva – rekao je Erdogan.

Komentarisao je i dešavanja u istočnom Mediteranu kao i ulogu Francuske i njenog predsjednika Emanuela Makrona u tom regionu, prenosi Anadolija.

– Gospodine Makron, još puno muka ćeš ti imati sa mnom. Ti ne znaš istoriju. Ne znaš ni istoriju Francuske. Zato, ne bavi se turskim narodom i ne bavi se Turskom. Ne možete nam vi držati predavanja o ljudskosti – rekao je turski predsjednik.

Poručio je takođe Grčkoj i njenim vlastima da čine grešku u vezi s dešavanjima u istočnom Mediteranu.

– Postupate pogrešno. Ne idite tim putem, ostaćete potpuno sami – dodao je Erdogan.

Na kraju je još kazao kako Turska ne planira tražiti pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao što to neki priželjkuju.

– Više za nas ne postoje vrata koja se zovu MMF, dovoljni smo sami sebi. Ova je zemlja samoodrživa – poručio je Erdogan.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)