Predsjendik Turske

Erdogan: Poboljšaćemo saradnju sa Tripolijem

16:14, 18.12.2019.
Izvor: Srna
Turska će poboljšati saradnju sa Libijom i ponudiće vojnu podršku međunarodno priznatoj administraciji u Tripoliju, te podržava zajedničke korake u istočnom dijelu Sredozemnog mora, rekao je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Tokom proteklog mjeseca, Turska i međunarodno priznata administracija iz Tripolija potpisale su dogovor o pomorskim granicama, što je izazvalo negodovanje Grčke, te drugi sporazum o vojnoj saradnji.

Ankara je saopštila da postoji mogućnost da će poslati vojsku u Libiju ukoliko to bude zahtijevala administracija u Tripoliju, ali da do sada nije bilo sličnog zahtjeva.

Erdogan je novinarima u Ženevi nakom foruma o migraciji rekao da se sastao sa libijskim premijerom Fajezom el Seradžom radi razgovorima o eventualnim zajedničkim inicijativama.

"Ubrzaćemo proces između Turske i Libije. Rekli smo im da smo uvijek spremni za pomoć, ukoliko im zatreba. Od vojne i bezbjednosne saradnje do koraka u sektoru naših pomorskih prava", istakao je Erdogan.

Libija je u haosu od ustanka 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen lider Moamer el Gadafi.

Zemljom upravljaju suparničke administracije u Tripoliju i na istoku zemlje, a svaku podržava veći broj naoružanih grupa.

Turska šalje vojnu opremu Seradžovoj administraciji, uprkos embargu Ujedinjenih nacija. Suprostavljene snage na čelu sa generalom Halifom Haftarom kontrolišu istok Libije i dobijaju pomoć od Rusije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.