Kupovina protivraketnog sistema S-400

Erdogan odbacio ultimatum Amerike

  • 09.03.2019. 21:54

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je danas ultimatum Pentagona da Ankara ne kupuje ruski protivraketni sistem "S-400".

"Raketni sistem S-400 koji kupujemo nije povezan sa bezbjednosti NATO, SAD ili nabavkom aviona F-35. Razlog kupovine ovih sistema je očigledan", rekao je Erdogan, navodeći da Ankara ne skriva ništa u vezi sa namjerom upotrebe sistema. 

On je izrazio uvjerenje da će problemi u odnosima između Vašingtona i Ankare u vezi sa kupovinom S-400 biti riješeni na isti način kao i raniji sporovi. 

Vršilac dužnosti portparola Pentagona Čarls Samers nešto ranije je izjavio da će kupovinom ruskog protivraketnog sistema biti narušeni vojni odnosi Amerike sa Ankarom i da Vašington neće dozvoliti Turskoj nabavku borbenih aviona F-35 i protivraketnog sistema "Patriot". 

Američki Si-En-En ukazuje na to da je ovo prvi put da Pentagon saopštava da Turskoj neće biti dozvoljena nabavka borbenih aviona u slučaju nastavka nabavke S-400. 

Turska je u više navrata navela da je posvećena kupovini ruskog protivraketnog sistema, uprkos upozorenjima iz NATO da S-400 ne može biti integirisan u postojeći protizvazdušni sistem Alijanse. 
 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник