Predsjednik Turske

Erdogan: Oči svjetske javnosti uperene na samit u Istanbulu

  • 27.10.2018. 16:50

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako su oči cijele svjetske javnosti, a posebno sirijskog naroda danas uperene na samit koji se održava u Istanbulu.

U Istanbulu je upravo počeo samit o Siriji na kojem učestvuju predsjednik Turske Redžep Tajiop Erdogan njegove ruske i francuske kolege Vladimir Putin i Emanuel Makron te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na samom početku samita domaćin susreta Erdogan izrazio je uvjerenje da će svi učesnici pokazati iskrenost i konstruktivnost i da neće iznevjeriti očekivanja.

Početak uvodnog Erdoganovog izlaganja bio je otvoren za novinare, a potom je nastavljen iza zatvorenih vrata.

"Oči cijele svjetske javnosti, a posebno naše sirijske braće danas su uprte u ovaj samit. Uvjeren sam da iskrenim i konstruktivnim pristupom nećemo iznevjeriti njihova očekivanja. Sirija je prioritetna tema mojih razgovora s uvaženim kolegom Putinom. Uvijek smo se trudili da o procesima i situaciji informiramo i uvaženog Makrona i cijenjenu Merkel", kazao je Erdogan.

On je izrazio i zadovoljstvo što je Turska domaćin tako važnog skupa te je poželio uspjeh samita koji se održava u istanbulskoj palati "Vahdettin Kosku".

Samitu prisustvuje i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura.

Stanje na terenu u ratom zahvaćenoj Siriji, sa akcentom na harmonizaciju zajedničkih napora u pravcu iznalaska političkog rješenja krize će biti glavna tema sastanka.

Lideri četiri zemlje će raspravljati i o tursko-ruskom dogovoru o uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu, najvećoj pobunjeničkoj enklavi na sjeveroistoku Sirije.

Dogovor su sredinom septembra postigli turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin s ciljem uspostave primirja i prevencije novih napada koji bi iz te regije pokrenuli novi veliki val izbjeglica ka Turskoj i Evropi.