Turski predsjednik

Erdogan: Ne odustajemo od kupovine "es-400"

  • 16.02.2019. 09:07

Turska neće odustati od dogovora sa Rusijom za kupovinu raketnog sistema "es-400", rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u obraćanju novinarima u odmaralištu Soči, gdje je održan samit Rusije, Turske i Irana o Siriji, naglasio da će Ankara nastaviti sa nabavkom sistema "es-400".

"Sklopili smo dogovor o kupovini "es-400" od Rusije, tako da je neosporno da ćemo se toga i držati. To je već riješeno", rekao je Erdogan.

On kaže da je Turska otvorena za kupovinu protivazdušnog sistema "Patriot" od SAD sve dok to bude u interesu Ankare, ali je napomenuo da postoje sporna pitanja oko isporuke i proizvodnje o kojima tek treba razgovarati sa Vašingtonom.

Turska je u više navrata navela da je posvećena kupovini ruskog protivraketnog sistema, uprkos upozorenjima iz NATO da "es-400" ne može biti integirisan u postojeći protizvazdušni sistem Alijanse.

Američki zvaničnici odredili su 15. februar kao neformalni vremenski rok da Ankara odgovori na konkurentsku ponudu Vašingtona i da će, ukoliko Turska nastavi sa kupovinom "es-400" Vašington povući svoju ponudu za prodaju raketnog sistema "Patriot" vrijednu 3,5 milijardi dolara.

Zvaničnici su, takođe, istakli da će biti ugrožena i turska kupovina borbenih aviona "ef-35" od kompanije "Lokhid-Martin" te da će SAD najvjerovatnije uvesti sankcije Ankari.

Prema riječima jednog od zvaničnika, američka ponuda za kupovinu "Patriota" Turskoj ističe krajem marta nakon čega bi trebalo eventualno dati novu ponudu.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм