Odgovor na sličan potez Vašingtona

Erdogan najavio uvođenje sankcija dvojici američkih zvaničnika

  • 04.08.2018. 18:51

Turski predsjednik Redžep Tajip izjavio je danas da će Turska uvesti sankcije dvojici američkih zvaničnika kao odgovor na sličan potez Vašingtona.

"Danas ću dati instrukcije da se u Turskoj zamrznu sredstva američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova, ukoliko ih imaju", rekao je Erdogan. 

Američki ministar pravosuđa je DŽef Sešens, dok SAD nemaju Ministarstvo unutrašnjih poslova poput Turske već imaju sekretara unutrašnjih poslova i sekretara za unutrašnju bezbjednost. 

Funkciju sekretara unutrašnjih poslova obavlja Rajan Zinke, a sekretara za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen. 

SAD su sredinom sedmice uvele sankcije protiv turskih ministara pravde Abdulahamita Gula i unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua zbog hapšenja američkog sveštenika Endrjua Bransona. 

Branson je optužen da je podržavao Radničku partiju Kurdistana, kao i organizaciju na čijem je čelu radikalni imam Fetulah Gulen za koga Ankara tvrdi da je organizator neuspjelog vojnog udara prije dvije godine. 

Prošle sedmice Branson je prebačen u kućni pritvor nakon što je u zatvoru u Turskoj proveo 21 mjesec. Branson u Turskoj radi duže od dvije decenije.