Turski predsjednik

Erdogan: Amerika ne zna sa kim ima posla

19:21, 25.10.2020.
Izvor: avaz
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan poručio je da Turska, uprkos stavu SAD, neće odbaciti ruski raketni sistem "S-400".

- SAD ne shvataju sa kim imaju posla. Vi ste rekli da mi vratimo S-400 nazad u Rusiju. Ali mi nismo plemenska država, mi smo Turska - rekao je Erdoan.

On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele.

- Kakve god bi sankcije mogle biti, ne odlažite sa njihovim izricanjem - naglasio je Erdoan, prenio je TASS.

On je podsjetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona "F-35", ali SAD do sada nisu isporučile nijedan.

Erdoan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema "S-400" izvršena tokom vježbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD.

Čak i prije Erdoanove izjave, američki Stejt department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a. Tursko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe američke strane.

Rusija je u septembru 2017. godine potpisala ugovor sa Turskom o nabavci raketnih sistema "S-400" u vrijednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prva serija po ovom ugovoru isporučena je Ankari zračnim prijevozom u julu 2019. Ovim ugovorom, također, predviđen je djelimični prijenos proizvodne tehnologije na tursku stranu.