Turski predsjednik

Erdogan: Amerika nam duguje 1,4 milijarde dolara

  • Извор: Агенције
  • 27.10.2021. 13:44

Turska je uložila 1,4 milijarde dolara u program mlaznih aviona a nakon toga je izbačena iz programa zbog kupovine protivraketne odbrane ruske proizvodnje.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će problemi oko programa mlaznih aviona F-35 biti glavna tema njegovog sastanka sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom u Glazgovu, objavili su turski državni mediji.

Turska, proizvođač i kupac F-35, izbačena je iz programa F-35 zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 ruske proizvodnje, podsjeća "Reuters".

Zvanična Ankara tvrdi da je njeno izbacivanje nepravedno i tražila je nadoknadu za ulaganje od 1,4 milijarde dolara u program.

Erdogan je rekao da je Vašington ponudio Ankari paket aviona F-16 i komplete za modernizaciju u zamjenu za ulaganje Turske u program borbenih aviona tipa F-35, ali su Sjedinjene Države kasnije saopštile da nisu ponudile takav finansijski plan.

"Informacije koje smo dobili su da postoji neka vrsta plana plaćanja sa njima", prenijela je turska državna novinska agencija Anadolija izjavu Erdogana.

"Da li je to istina ili ne, saznaćemo od njih. Za mene bi bilo dobro da o tome razgovaram sa Bajdenom na najvišem nivou", poručio je Erdogan.

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм