Neophodno pooštravanje mjera

Epidemija se ponovo razbuktava u Španiji

  • 23.07.2020. 21:53

Lokalne vlasti nekoliko španskih regiona uvele su nove restriktivne mjere u namjeri da zaustave novi talas širenja virusa korona koji podriva napore da se normalizuje stanje u zemlji i zaustavi propadanje turističke industrije, izvijestio je londonski The Guardian.

Epidemija u Španiji je usporena u junu, a potom je ukinuto vanredno stanje, ali od tada su buknule zaraze u 280 klastera, sa Katalonijom koja bilježi najveći broj novooboljelih.

Ministarstvo zdravstva objavilo da je u poslednja 24 sata u Španiji evidentirano 2.615 novih slučajeva kovida-19, što je 20 puta više u poređenju sa junskim dnevnim prosjekom od 132 nova pacijenta.

Samo u Kataloniji je dijagnostikovano oko 8.000 novih slučajeva u posljednjih 14 dana, a u cijeloj zemlji duplo više - 16 410.

U gradiću Totana u pokrajini Mursiji na jugoistoku Španije, 30 hiljada ljudi je u izolaciji nakon što je 55 testirano pozitivno poslije posjete jednom noćnom klubu.

U sve većem neslaganju lokalnih, regionalnih i centralne vlasti, od zvaničnog Madrida se traži uspostavljanje striktinije kontrole na aerodromu Barahas gdje je nedavno 70 zaraženih putnika iz inostranstva pušteno da odu u Madrid.

Vlasti u prestonici apeluju na građane da nose maske, čak i kod kuće ukoliko su sa ljudima s kojima inače ne žive u zajednici.

Na Kanarskim ostrvima u toku je prilično šokantna kampanja u okviru koje se emituje spot koji prikazuje porodično slavlje koje se pretvara u košmarnu katastrofu, uz poruku "Obično porodično okupljanje može vas odvesti u 40-dnevnu komu ili u smrt".

Ukoliko se epidemija uskoro ne stavi pod kontrolu, španski turistički sektor koji sa 12 odsto učestvuje u ekonomiji ove zemlje, mogao bi uskoro da se nađe u potpunom kolapsu.

Pročitajte još:

Likvidacija crnogorskog podzemlja: Ubijeni Kožar i Hadžić

"Ćale ovo je za tebe": Imamo dovoljno respiratora, niko nije umro zbog toga

U teškoj saobraćajci poginuo motorista

Klečao na vratu bebe dok joj druga osoba drži ruke

Era Ojdanić se još uvijek bori sa virusom

Kratka haljina i dubok dekolte: Načelnica radiologije "zapalila" region

Drama u Prnjavoru: Policajci spriječili obljubu djevojčice

Decenija misterije: Otet, ubijen, gdje je Đorđe?!

Sudije koje su sudile Kristijanu Goluboviću poginule prije izricanja presude